Disk o pevanju izvika

zlatarinfo.rs (D. Gagričić) 23. август 2014. године Култура Традиција Коментари

Otržu pesme od zaborava – pevači i ekipa koja priprema CD Otržu pesme od zaborava – pevači i ekipa koja priprema CD (Foto: D. Gagričić)

„World Music Asocijacija Srbije“ izdaje CD, a dueti će biti gosti emisije Radio-Beograda „Od zlata jabuka“.

Do kraja godine „World Music Asocijacija Srbije“ objaviće kompakt disk sa pesmama izvika u Zlatiborskom kraju. Disk, kao i prateću stručnu publikaciju o starom pevanju i izvođačima, priprema grupa muzikologa i muzičkih zaljubljenika u okviru projekta koji finansira Ministarstvo kulture.

Prema rečima Olivera Đorđevića, producenta projekta i predsednika Upravnog odbora „World Music Asocijacije Srbije“ , snimljeno je obilje materijala na dve smotre narodnog stvaralaštva - „Bez izvora nema vode“, u Rožanstvu, 19. avgusta i dva dana kasnije u Muzeju „Staro selo“ u Sirogojnu na Festivalu „Svet muzike“, kao i prilikom posete Društvu za negovanje tradicionalnog pevanja izvika u Novoj Varoši, 20. avgusta, u prostorijama OŠ “Živko Ljujić“.Uz zvučne zapise pesama i razgovora sa čuvarima tradicije, video kamerom je snimljen i dokumentarni materijal.

U ekipi muzikologa i snimatelja bila je i novinar Radio-Beograda Marija Vitas, koja je sa Đorđevićem nosilac projekta izdavanja kompakt diska. Ona je, inače, urednik časopisa „Etnoumlje“ i autor i voditelj emisije Drugog programa Radio-Beograda „Od zlata jabuka“, posvećene izvornoj narodnoj tradiciji i folkloru. Na radio-talasima gostovaće pevači izvika i entuzijati, okupljeni u društvima koja čuvaju bogato nasleđe i umeće predaka.

POBEDNICE SABORA

Draga Milićević i Tomka Paunović, članice novovaroškog Društva za negovanje tradicionalnog pevanja izvika, pobedile su na 11. Saboru izvorne narodne pesme „Bez izvora nema vode...“, održanom u čajetinskom selu Rožanstvo, na Preobraženje.Učestvovale su pevačke grupe i dueti u pevanju izvika sa područja Zlatiborskog okruga.

Tomka Paunović i Draga MilićevićTomka Paunović i Draga Milićević

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

kultura tradicija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.