Pevački podmladak sa Murtenice čuva pesmu

zlatarinfo.rs (D. Gagričić) 29. јул 2014. године Култура Традиција Коментари

Pobednici Cetvrtog sabora pevawnja izvika Pobednici Cetvrtog sabora pevawnja izvika (foto: D. Gagričić)

Pobednik Četvrtog sabora tradicionalnog pevanja izvika duet Draga Milićević i Tomka Paunović

Duet Draga Milićević i Tomka Paunović pobednik je Četvrtog sabora tradicionalnog pevanja izvika, odžanog u okviru „Zlatarfesta“. Drugo mesto osvojili su Miloljub Šaković i Milivoje Ilić, dok treće mesto dele Radovan Jovanović i Radenko Gordić i Prvoslav Otašević i Milojko Leković.

Clanovi KUD Prosvjeta iz RudogClanovi KUD Prosvjeta iz Rudog

U takmičarskom delu učestvovalo je 14, a u revijalnom sedam pevačkih parova iz novovaroške, ivanjičke, užičke i pribojske opštine. Najuspešniji su nagrađeni delovima narodne nošnje i medaljama.

Clanovi zirija Cetvrtog saboraClanovi zirija Cetvrtog sabora

Najviše aplauza, ali i pohvale žirija – dr Sanja Radinović, etnomzuikolog, docent Muzičke akademije u Beogradu, etnomuzikolog Marija Raković, profesor u Muzičkoj školi i Milutin Gujaničić, višestruki pobednik u pevanju izvika na smotrama narodnog stvaralaštva - pobrao je podmladak Društa za negovanje pevanja izvika.

Cuvari narodnog blaga - baba i unuk Sreta i Ognjen IlicCuvari narodnog blaga - baba i unuk Sreta i Ognjen Ilic

U selima Negbina, Kućani, Bela Reka i Draglica, na padinama Murtenice, grupa entuzijasta podučava dečake i devojčice, prenosi iskustvo, ohrabruije ih da zapevaju u svakoj prilici i čuva blago Starog Vlaha.

Najbolji duet Tomka Paunovic i Draga MilicevicNajbolji duet Tomka Paunovic i Draga Milicevic

Nadmetanje je, zbog kiše, prekinuto na pozornici na Trgu vojvode Petra Bojovića i preseljeno u Dom kulture, ali su organizatori i ovaj ispit, kao i u pripremi i vođenju programa „krajnje profesionallno izveli“, kako je istakla dr Sanja Radinović, predsednik žirija.

Najmladji clan Nevena Zunic iz Bele Reke i dr Radojica Perisic, predsednik DrustvaNajmladji clan Nevena Zunic iz Bele Reke i dr Radojica Perisic, predsednik Drustva

Etnomuzikolozi nude pomoć

Gosti Sabora bili su članovi etnomuzikološke radionice, jedne od pet na Letnjoj umetničkoj školi Univerziteta umetnosti u Beogradu, koja je u organizaciji Doma kulture u Prijepolju krajem jula boravili u Polimlju. Dogovoreno je da studenti etnomuzike sa svojim profesorima, ako bude interesovanja u našem gradu i ustanovama kulture, jesenas pomognu u pripremi pevačke etnogrupe i otrzanju od zaborava folklornog nasleđa.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

kultura tradicija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.