Zlatar: Borova šindra čuva svetinju

zlatarinfo.rs (D. Gagričić) 10. јун 2014. године Традиција Коментари

Obnova crkve brvnare Radijevići Sveta arhijerejska liturgija u drevnoj bogomolji (foto: D. Gagričić)

U Radijevićima obnovljena crkva brvnara sagrađena pre dva veka i proglašena za kulturno dobro od opšteg značaja za Srbiju.. Orden Belog anđela uručen vladici kanadskom Georgiju i Milanu Dimkiću iz Beograda.

U selu Radijevići osveštana je obnovljena crkva brvnara Svete Trojice, sagrađena pre dva veka i proglašena za kulturno dobro od opšteg značaja za Srbiju.

- Hramu je pretilo urušavanje i potpuno propadanje, pa je zamenjena krovna konstrukcija i postavljen novi krov od borove šindre.Ojačana su brvna na zidovima, dovedena struja, podignuta ograda, uređena porta i zamenjen stari metalni zvonik.Predstoji izgradnja česme i prilaznih staza – istakao je protojerej-stavrofor Mića Đenadić, koji se starao o rekonstrukciji bogomolje.

Potomstvu u amanet – crkva brvnara u selu Radijevići (foto: D. Gagričić)Potomstvu u amanet – crkva brvnara u selu Radijevići (foto: D. Gagričić)

Vraćanje starog sjaja spomeniku narodnog graditeljstva na Zlataru i duga prema osnivačima bogomolje, započelo je pre dve godine izradom projekta i finansijskom podrškom potomaka popa Relje Purića – porodice Dimkić iz Beograda. Truda nisu žalili ni pojedini meštani, a stigla je i podrška iz Kanadske eparhije SPC i Skupštine opštine Nova Varoš.

Obnovitelji – orden i gramate porodici Dimkić iz Beograda, potomcima popa Relje Purića (foto: D. Gagričić)Obnovitelji – orden i gramate porodici Dimkić iz Beograda, potomcima popa Relje Purića (foto: D. Gagričić)

Orden Belog anđela, priznanje Mileševske aprhije, na svetkovini je vladika Filaret uručio vladici kanadskom Georgiju i Milanu Dimkiću iz Beograda, a gramate je dobilo više donatora i graditelja. Svešteniku Prvoslavu Puriću, iz Kanade, pored gramate uručen je i dvotomni zbornik radova „Osam vekova Mileševe“. 

Priznanja za trud vladici kanadskom Georgiju i svšteniku Prvoslavu Puriću (foto: D. Gagričić)Priznanja za trud vladici kanadskom Georgiju i svšteniku Prvoslavu Puriću (foto: D. Gagričić)

Crkva brvnara sa kamenom apsidom, među najstarijima u Starom Vlahu, jedinstvena je po tome što ima podrum. Naime, u doba vladavine Otomanske carevine građena je na obodu jedne vrtače na padinama Zlatara kao starovlaška porodična kuća, „da se Turci ne bi dosetili“ čemu će služiti. 

Svevdočanstva o brizi potomstva (foto: D. Gagričić)Svevdočanstva o brizi potomstva (foto: D. Gagričić)

Pet ikona iz radijevačke crkve, koje je početkom osme decenije 17. veka slikao zograf Andrija Raičević, spada među najstarija i najvrednija ikonopisna dela koja su do danas očuvana u crkvama brvnarama Srbije.

GROB U PORTI

- Na svakom poslu koga se prihvatio, protojerej-stavrofor Mića Đenadić je predano radio do kraja. I u obnovi crkve brvnare poneo je najveći teret – istakao je vladika Filaret. - Dao sam blagoslov: kad dođe sudnji čas, da bude ukopan u porti crkve Hristovog rođenja, na Babića Brdu, koju je podizao. Neki galame: kažu - ne može tu! Oni koji ne dolaze u crkvu, nemaju veze sa njom - ne mogu odlučivati! 

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

tradicija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.