Nova Varoš: Mesta za 150 učenika

danas.rs (R. Popović) 31. мај 2014. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo OŠ Živko Ljujić

U prvi razred novovaroških srednjih škola planiran je upis za 150 učenika, baš kao i prošle školske godine. Prema podacima iz ovogodišnjeg konkursa za upis u srednjeobrazovne ustanove, u Gimnaziji „Pivo Karamatijević“ imaće mesta za 60 svršenih osnovaca, dok će u klupe Tehničke škole prvi put moći da sedne 90 učenika.

U ovdašnjoj Gimnaziji ove jeseni neće doći do promene strukture obrazovnih profila, što znači da će svršeni osnovci moći da se obrazuju na dva smera, prirodno - matematičkom i društveno- jezičkom, na kojima će imati mesta za po 30 đaka.

– Očekujemo pozitivne rezultate ovogodišnjeg upisa i popunjavanje svih 60 raspoloživih mesta. Nismo, međutim, u potpunosti zadovoljni jer smo resornom ministarstvu uputili zahtev da nam se odobri 30 mesta za još jedno odeljenje prirodno-matematičkog smera, ali smo dobili negativan odgovor, kaže Predrag Tomašević, direktor novovaroške Gimnazije.

Konkurs je predvideo i 90 mesta za upis u Tehničku školu, baš kao i lane, ali sa znatno izmenjenom strukturom obrazovnih profila, što je izazavalo nezadovoljstvo zaposlenih i rukovodstva u ovoj ustanovi , koji su u prvobitnom dopisu resornom ministarstvu zatražili da školuju đake za tri zanimanja u trajanju od četiri godine: elektrotehničar računara, turistički tehničar i mašinski tehničar motornih vozila. Umesto toga dobili su saglasnost da formiraju odeljenje (30 mesta) za dva potpuno nova zanimanja u trajanju od tri godine, za plastičara i gumara, dok će ostalih 60 mesta ( dva odeljenja po 30) biti ponuđeno sada već bivšim osmacima koji žele da se školuju za zanimanja turističkog i mašinskog tehničara motornih vozila, za koje školovanje traje četiri godine. Zanimanje elektrotehničari računara prosvetne vlasti u startu su odbile.

– Ogorčeni smo konkursom i tražili smo izmene. One se odnose na zahtev za poništenje obrazovnog profila za zanimanje gumara i plastičara, a umesto toga uvođenje područja rada elektrotehnike i to za školovanje đaka za zanimanja elektroinstalatera i elektromontera mreža i postrojenja, za koje bi bio predviđen upis za ukupno 30 učenika. Pre svega jer za ova područja rada imamo potrebnu verifikaciju, kao i prostor, opremu i kadar. Smatramo i da je obrazovni profil elektrotehnike atraktivniji i sa boljom perspektivom za zapošljavanje, kaže Milivoje Ćirović, direktor Tehničke škole, ne želeći da komentariše spekulacije pojedinih prosvetara da bi rezultati aktuelnog konkursa mogli imati veze sa predstavnicima lokalne vlasti, istučući da će najpre sačekati upis, a potom eventualno izneti stav po ovom pitanju.

Nadležni u opštini Nova Varoš, međutim , ističu da su spremni da „ukrste“ mišljenja i argumentaciju, kao i ništa nisu radili „ispod žita“ i na štetu Tehničke škole, već da je lokalna samouprava načelno podržala zahteve ovog kolektiva, ali uz najavu da će se planom upisa za narednu školsku godine detaljnije i intezivnije baviti jer su dosadašnjim bile potrebne korekcije. U Opštinskom veću, koje daje mišljenje i preporuku na plan upisa srednjih škola, smatraju da je Tehnička škola u startu imala nerealne zahteve tražeći čak tri četvororazredna odeljenja na polju rada elektrotehnike, obzirom na sve manji broj đaka stasalih za polazak u razred srednje škole, a posebno imajući u vidu trenutne potrebe privrede i interese lokalne zajednice u širem smislu.

- Nakon detaljne analize, koja je obuhvatila anketu po privrednim kolektivima i sumiranje rezultata sa tržišta rada o deficitarnim zanimanjima, zaključili smo da je trenutno stanje takvo da postoji realna potreba za plastičarima, gumarima, rukovodiocima građevinskih mašina, zavarivačima, kao i tehničarima u različitim oblastima prerade hrane. Opština je, ipak, podržala zahtev Tehničke škole uvažavajući argumentaciju da neki od ovih obrazovnih profila nisu verifikovani, ali smatramo da se plan upisa već za narednu školsku godinu mora fokusirati prvenstveno na potrebe novovaroške privrede kako bi đaci kad izađu iz školskih klupa brže dolazili do zaposlenja, smatra zamenik predsednika opštine Ivan Mladenović. On najavljuje da bi lokalna samouprava i pojedini privredni subjekti bili spremni da stipendiraju učenike koji bi upisivali takve obrazovne profile, pomognu im da odrade praksu, a potom se i zaposle u tim kolektivima.

Više maturanata

Na teritoriji opštine Nova Varoš osmi razred, inače, završava 156 učenika – dvadesetak više nego lane, što znači da se bar ove godine zaustavio negativni trend smanjenja učeničke populacije. Na području Republike, osnovnu školu završava 69.530 đaka ( skoro četiri hiljade manje nego lane), koji će imati pravo da konkurišu za upis na 77.953 mesta u gimnazijama i srednjim stručnim školama.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.