Polimlje: Gusenice potamanile voće

glaszapadnesrbije.rs 29. мај 2014. године Пољопривреда Коментари

Zlatarinfo logo Gusenica

Poslednjih dana poljoprivrednici ovog kraja se suočavaju sa velikim problemom, gusenicama koje su se prenamnožile i gotovo potpuno pojele listove na zasadima mladih voćaka.

Polimske opštine Prijepolje, Priboj i Nova Varoš srećom su bile pošteđene nepogoda koje su pogodile druge delove Srbije, poplava i klizišta, za sada ih zaobilaze grad i druge vremenske neprilike, pa su usevi mahom ostali sačuvani. Međutim, poslednjih dana poljoprivrednici ovog kraja se suočavaju sa velikim problemom, gusenicama koje su se prenamnožile i gotovo potpuno pojele listove na zasadima mladih voćaka.

Pored toga, u Polimlju od ove napasti su stradale i listopadne šume, a ovakvu najezdu štetočina ne pamte ni najstariji. Već sada je izvesno da je rod voća u ovom delu naše zemlje desetkovan.

Poljoprivredni stručnjaci kažu da su razmnožavanju i najezdi gusenica u Polimlju pogodovali vrlo blaga zima bez mrazeva i snega, ali i obilje kišnih dana ovog proleća. Inače, još uvek u opštinama Prijepolje i Priboj nije organizovana akcija uništavanja gusenica, a razlog je nedostatak sredstava u lokalnim budžetima za ove namene.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

poljoprivreda


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.