Bistrica na Limu: Traže štetu zbog malih hidrocentrala

westinfo.rs (Ž. Dulanović) 22. мај 2014. године Економија Друштво Коментари

Zlatarinfo logo

Vlasnici parcela na obali reke Bistice zatražili su od opštine Nova Varoš da formira komisiju koja će utvrditi štetu koju im je firma „W&W Energy“ iz Karagujevca, kao investitor, pričinila u poslednje dve godine na imanjima gradeći dve male hidrocentrale.

U peticiji upućenoj na više adresa oni podsećaju da im nije plaćena ni šteta koju su pričinili buložeri i bageri izvođača radova prilikom kopanja kanala za cevovod hidrocentrale, a koji je delom prošao i preko njihovih imanja.

-Investitori nisu poštovali prirodu i potcenili su reku što nam je donelo samo nevolje. Prilikom nedavnih većih kiša Bistrica je uz postojeća pokrenula i nova klizišta, a erouziji je doprinelo potkopavanje obale i uklanjanje prirodnih prepreka-od kamenja do drveća i rastinja. Iako je vodostaj bio znatno niži nego ranijih godina, reka je nosila sve pred sobom, čak i deo cevovoda ukopanog u korito reke – kažu meštani Milan Martinović, Milovan Mirosavić i Milan Krdžavac.

Gradnja dve hidroelektane na reci Bistrici počela je u septembru 2011. godine a radove vredne preko tri miliona evra svečano je otvorila tadašnja ministarka energetike Zorana Mihajlović. Mada je tada najavljeno da će poslovi biti okončani za pola godine, struje iz HE „Crkvine“ potekla je tek jesenas. Hidrocentrale „Crkvine“ i „Rečica“ ,čija je ukupna snaga 2.360 kilovat-časova, godišnje  će proizvoditi  11 miliona kilovat-sati stuje.

- Još u toku javne rasprave o projektu gradnje hidroelektrana, vlasnici poseda u pisanoj formi su upozorili investitore i urbanističku službu opštine, koja je izdavala dozvole, da može doći do katastrofalnih posledica usled pokretanja klizišta na zemljištu gde su nive, livade, voćnjaci i kuće. Niko međutim nije obratio pažnju na njihovo upozorenje – kaže predsednik Mesne zajednice Bistrica Aleksandar Bučevac.

U kragujevačkoj firmi „W&W Energy“ nisu želeli da komentarišu zahteve meštana.

- Za gradnju imamo sve što zakon propisuje, a na ostala pitanja nema potrebe da odgovaramo – odgovorio je kratko direktor firme Zoran Lukić na brojna novinarska pitanja.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

ekonomija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.