Odati počasti junacima otadžbinskog rata

zlatarinfo.rs (D. Gagričić) 19. мај 2014. године Традиција Коментари

Krajputas Bruka – krajputaši u centru Gornje Bele Reke čuva bandera (foto: D. Gagričić)

Udruženje potomaka ratnika 1912-1920. godine traži dostojno obeležavanje 100 - godišnjica Prvog svetskog rata, uz formiranje Odbora koji bi koordinirao aktivnosti.

Najmanje što možemo da uradimo za junake i oslobodioce otadžbine u Prvom svetskom ratu je da im - podignemo spomenik. Ovo je jedan od ključnih zadataka u obeležavanju 100-godišnjica Velikog rata i nema pogodnije prilike nego da podizanje spomenika bude kruna u nizu manifestacija ove i narednih godina

Ovo je stav Odbora Opštinske organizacije potomaka ratnika 1912-1920. godine „Vojvoda Petar Bojović“ predočen u pismu Skupštini opštine, Opštinskom veću, predsednicima odborničkih grupa SO, rukovodstvima političkih stranaka i drugim akterima javnog života.

Ističući da Opština Nova Varoš nema ni jedno obeležje oslobodiocima iz Prvog balkanskog rata 1912. godine, niti Soluncima i oslobodiocima iz 1918. godine, u Odboru podsećaju da je, pre tri godine, pokrenuta inicijativu da se podigne zajedničko spomen-obeležje. Tada je na sastancima lokalne vlasti i Odbora za obeležavanje 100-godišnjice oslobođenja od Turaka dogovoreno da se, zbog besparice i kratkog roka, ovaj zadatak realizuje prilikom obeležavanja godišnjica Velikog rata.

Gora otima belege ukraj puta Kokin Brod - Jasenovo (foto: D. Gagričić)Gora otima belege ukraj puta Kokin Brod - Jasenovo (foto: D. Gagričić)

ODAVANJE POČASTI

U pismu poslatom na više adresa upućen je apel da lokalna uprava preduzme korake za dostojno obeležavanje datuma značajnih za našu i svetsku istoriju. Ukazano je, pre svega, na neophodnost formiranja Odbora za obeležavanje 100- godišnjice Prvog svetskog rata koji bi koordinirao aktivnosti na oduživanju duga i prema precima i potomcima.

U ovom Odboru nema mesta za statiste, ćutologe, klimoglavce i beskičmenjake, već treba izabrati pregaoce ( i ne samo iz Nove Varoši) koji su se dokazali na polju duhovne obnove, očuvanja baštine, poštovanja tradicije i predaka, oni koji će se inicijativom, akcijom i timskim radom beskrompromisno založiti za odavanje počasti ratnicima – zaključeno je na sednici Odbora potomaka ratnika,.

Ova godišnjica, kao i naredne, do proboja Solunskog fronta i oslobođenja 1918. godine, zaslužuju širok spektar manifestacija. Naš kraj je dao značaj doprinos (oko 1.200 ratnika) na bojnom polju i slavi srpskog oružja. Obaveza je da se ovi susreti sa istorijom i precima – dostojno obeleže u duhu srpske tradicije i kulture.

Odbor je oštro reagovao na neke pokušaje u našoj sredini da događaji od pre jednog veka bude zapostavljeni, da u mrtvom uglu ostanu međaši istorije i da se žrtve i stradanje naroda zaborave?!?. Tim povodom je i rečeno: nećemo pristati da to vreme prekriju muk i letargija, a kriza ne može biti izgovor.

PROBUDITI USPAVANE SAVESTI

Udruženje potomaka ratnika 1912-1920, osnovano krajem marta, sa željom da okuplja poštovaoce tradicije, čuva i neguje sećanja na slavne pretke, afirmiše vrednosti slobode i upoznaje mlade sa delom predaka, učesnika otadžbinskih ratova Srbije, ponudilo je spektar aktivnosti.

Iskustva drugih sredina kazuju da ove i narednih godina treba organizovati časove istorije, večeri sećanja, poetsko-scenske recitale, izložbe istorijske građe, pa izdavačku delatnost, promocije i izložbe knjiga, literarne i likovne konkurse, pozorišne predstave.

U nizu važnih poslova ne može se zaobići sakupljanje svedočanstava o ljudima i događajima od pre jednog veka, kao ni završetak muzejske postavke i obogaćivanje izložbe sa eksponatima o životu i delu vojvode Petra Bojovića. Red je da i u naš grad konačno, posle šest godina obilaska Srbije, stigne izložba „Vojvoda Petar Bojović, život i pobede“, autora Radivoja Bojovića iz Narodnog muzeja u Čačku.

Sve ove i druge aktivnosti trebalo bi da se odvijaju, narodski rečeno, pok kapom Odbora za obeležavanje godišnjica, a da organizatori i realizatori programa budu budžetske ustanove iz oblasti kulture - Dom kulture, Biblioteka, zavičajno odeljenje užičkog Muzeja, zatim škole, mesne zajednice, parohije SPC, udruženja građana...

DA SINU KRAJPUTAŠI

Narodni muzej iz Užica, u saradnji sa Ministarstvom kulture, započeo je projekat „Snimanje, obrada, digitalno dokumentovanje i prezentacija spomenika i spomen-obeležja balkanskih i Prvog svetskog rata“.

Ovo je prvi korak u akciji vraćanja starog sjaja spomen-pločama i krajputašima u novovaroškim selima.Odbor upućuje apel potomcima ratnika, familijama i naslednicima imanja, kao i mesnim zajednicima da ukraj puteva, na raskrsnicama i seoskim grobljima urede belege onih čije si kosti ostale na ratištima ili u „plavoj grobnici“, daleko od zavičaja.

TAMO DALEKO

Odbor Udruženja potomaka ratnika pokrenuo je inicijativu da pevačka etno-grupa KUD Doma kulture uvrsti u repertoar i u prigodnim prilikama izvodi neke od nacionalnih pesama – u narodu poznatih kao „solunske“ - nastale u ratnim godinama ili kasnije, koje se decenijama pevaju - „Tamo daleko“, „Lađa se kreće francuska“, „O, Srbijo“, „Oj, Moravo“, „Igrale se delije“, „Oj Srbijo, mila mati“, „Jovo ružu kroz sviralu zove“, te pesme o kralju Petru Karađorđeviću...

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

tradicija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.