Osvećenje obnovljene crkve brvnare

Zlatarske novosti (D. Gagričić) 19. мај 2014. године Традиција Коментари

Zlatarinfo logo Vraćen stari sjaj bogomolji na Zlataru

U nedelju, 1. juna, u Radijevićima, osveštaće se obnovljena crkva brvnara Svete Trojice. Svetu arhijerejsku liturgiju služiće episkopi mileševski Filaret i kanadski Georgije, uz učešće više sveštenika i sveštenomomaha.

Rekonstrukcija bogomolje od brvana sa kamenom apsidom, građene u obliku starovlaške kuće, započela je pre dve godine, uz pomoć donatora. Krov je prokišnjavao i pretilo mu je rušenje, pa je preko 2o kubika borovine istrugano za šindru, zamenjena je krovna konstrukcija i deo greda, dok su brvna utegnuta. Metalni zvonik (od stuba dalekovoda) zamenjen je novim, od kamena i drveta, a podignuta je ograda.

Crkva brvnara jevredan spomenik narodnog graditeljstva, proglašen za kulturno dobro od velikog značaja za Srbiju. Pet ikona iz radijevačke crkve, koje je početkom osme decenije 17. veka slikao zograf Andrija Raičević, spada među najstarija i najvrednija ikonopisna dela koja su do danas očuvana u crkvama brvnarama Srbije.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

tradicija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.