Sneg u maju

glaszapadnesrbije.rs 16. мај 2014. године Природа Коментари

Zlatarinfo logo Sneg u maju

Na padinama Zlatara i Javora, u opštini Nova Varoš, kao i na susednom Pešteru u opštini Sjenica jutros je osvanulo oko 25 santimetara snega, pa se ovaj kraj u maju iznenada našao u snežnoj blokadi.

Kako su nam potvrdili brojni meštani na planini Zlatar, sneg u maju ovde nije ništa neuobičajeno na nadmorskoj visini od preko 1.200 metara, upamćeno je da on ovde još jedino nije padao u julu i avgustu. U ovom kraju vlada prava snežna mećava, duva olujni vetar koji stvara snežne smetove i prema tvrdnjama meštana saobraćaj preko Zlatara, Javora i Peštera paralisan je jutros na pojedinim lokalnim putnim pravcima, dok se on odvija otežano i na glavnim putevima preko Zlatara prema Sjenici i Novoj Varoši.

Najteža situacija je u selu Ljepojevići na Zlataru, gde je zbog havarije na elektromreži više sati bez struje bilo više desetina domaćinstva. I u selima na Zlataru, Vilovi, Ljubičina Ravan, Akmačići, Ojkovica i Vodena Poljana bilo je u poslednja 24 sata prekida u isporuci struje, na pojedine dalekovode padali su pod teretom snega i olujnog vetra četinari, pa su radnici pogona „Elektrodistribucije“ iz Nove Varoši uz mnogo teškoća popravljali pokidanu i havarisanu elektromrežu juče i jutros, rekao nam je Svetomir Tomašević, tehnički rukovodilac u pogonu novovaroške „Elektrodistribucije“.

Na Zlataru sneg pada od srede u ranim večernjim satima, pa je u ovom kraju već uništio tek zasejane poljoprivredne kulture i useve. Pod teretom snega uništena su stabla voća koje je pod teretom mokrog snega i olujne mećave čak izvaljivano iz zemlje. Sneg je pao i u samoj Novoj Varoši, gde ga je jutros preko 10 santimetara, on se ovde topi i ne zadržava se na kolovozu, pa se saobraćaj na prilazima Novoj Varoši odvija normalno, istina usporenije. Na predlog Opštinskog štaba za vanredne situacije u Novoj Varoši, u ovoj opštini juče i danas ne radi nijedna seoska škola zbog snega, olujnog vetra i niskih temperatura koje su na Zlataru već treći dan uglavnom ispod nultog podeoka.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

priroda


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.