Sinuće krajputaši

novosti.rs (D. Gagričić) 28. март 2014. године Традиција Коментари

Zlatarinfo logo Pamte i spominju pretke - sa skupštine potomaka

Ogranak potomaka ratnika 1912-1920. godine pokrenuo akciju uređenja tridesetak obeležja podignutih u čast neznanih junaka. Zub vremena nagrizao kamene knjige predaka. Popis će obaviti Užički muzej.

Krajputaši u selima Starog Vlaha ponovo će biti radost za oko i dušu: na kamenim knjigama predaka sinuće likovi ratnika, a epitafi, isklesani rukom kamenorezaca, progovoriće o četama i pukovima u kojima su se borili za slobodu otadžbine, ostavljajući kosti daleko od zavičaja. Zapisi, koji kroz decenije svedoče i opominju, pozivaće: „Putniče, zastani...“, „O, putniče, priđi bliže...“, „Putniče, pročitaj o sudbini...“

Akciju uređenja i obnove krajputaša, belega podignutih za sećanje i u slavu junaka balkanskih i Velikog rata, na kojima su zub vremena i mahovina sakrili poruke, a neki samo što ne padnu ili su u vrzinama i otima ih gora - pokrenula je tek osnovana Opštinska organizacija Saveza potomaka ratnika Srbije 1912-1920. „Vojvoda Petar Bojović“.

Na ovom području takvih spomenika je tridesetak. Podsećajući da će se precima najbolje odužiti ako ih pamte i spominju, članovi udruženja su uputili apel familijama ratnika i naslednicima njihove imovine, kao i mesnim zajednicima da se vrati stari sjaj krajputaša, očekujući finansijsku podršku lokalne uprave u konzervatorsko-restauratorskim radovima. Obnova slova ili sanacija oštećenja neophodna je i na nekim od spomen-ploča sa imenima palih ratnika: u crkvama u Beloj Reci, Negbini, Štitkovu i Bukoviku i na zgradi OŠ „Vuk Karadžić“ u Jasenovu. Popis i istraživanje ovih obeležja obaviće Užički muzej sa Zavičajnim odeljenjem u Novoj Varoši.

Prvo selo na levoj obali Uvca koje će dobiti spomenik „soluncima“, kako to narod kaže, biće Rutoši. Mermerna ploča u centru sela biće otkrivena na Petrovdan, a inženjer Milan Bjelić još sakuplja imena ratnika po grobljima i knjigama starostavnim.

- Od kako je Karađorđe podigao barjak, svaka generacija u Srbiji je ratovala jednom, a pojedine po dva ili tri puta u šest oslobodilačkih ratova Srbije od 1876. do 1918. Peče i boli nemar države, jer nemamo potpune spiskove onih koji su se odazivali pozivu i pali za slobodu otadžbine - naglasio je na osnivačkoj skupštini profesor istorije Radiša Filipović, potpredsednik osnovanog ogranka.

Potomci ratnika zatražili su da opština započne pripreme za obeležavanje značajnih godišnjica, da se konačno završi postavka Zavičajnog muzeja, a pošto kraj nema spomenik oslobodiocima od pre jednog veka - da započne realizacija inicijative prihvaćene povodom proslave stogodišnjice oslobođenja od Turaka.

VOJVODI PUT I ČESMA

U RODNOM selu vojvode Petra Bojevića, u Miševićima, na Zlataru, poveli su akciju da izgrade kilometar i po puta do česme iznad sela, kao i da urede spomen-česmu podignutu 2002. godine, čija je slavina godinama suva zbog spora meštana oko korišćenja vode iz lokalnog vodovoda. Svetkovina je, prema rečima Radojka Čolovića, zakazana za 16. jul, na 156-godišnjicu rođenja slavnog vojskovođe.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

tradicija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.