Poezija suza i ushićenja

danas.rs (R. Popović) 21. фебруар 2014. године Култура Коментари

Zlatarinfo logo Prevoljene tamnine

„Prevoljene tamnine“ naziv je zbirke pesama Novovarošanina Vladimira Bjelanovića, koja je nedavno objavljena u izdanju hrvatskog Udruženja građana „Hrast“ iz Gunja. Knjiga je autorov prvenac i predstavlja kompilaciju od osamdesetak pesama razvrstanih u četiri pesnička ciklusa.

- Autorov prvenac nije jedna od onih pesničkih zbirki koje uzmete u ruke, sa lakoćom pročitate, vratite na policu i više nikada ne zavirite unutar njenih korica. To je knjiga koja se iščitava opet i iznova sa nejasnim početkom i krajem, s provocirajućom poterom na razmišljanje o pesniku i nama samima. To je zbirka koja tera na suze, istodobno i na ushićenje, sadrži ljudsko poimanje života i svakako je vredi pročitati u nadi da ćemo otvoriti svoje pore života i udahnuti veru u neki novi smisao, napisala je u recenziji Andrea Pongračić, uz ocenu da poezija Vladimira Bjelanovića ne trpi suvišnost jer je svaka reč utkana baš onde gde bi trebalo biti.

I kada govori o kraju, smatra recenzentkinja, mladi pesnik svestan je da je to samo izvestan početak nekog novog stiha, neke nove priče. Sva četiri pesnička ciklusa „Prevoljenih tamnina“ i poslednja pesma u zbirci „Savršen kraj“ predstavljaju „simbiozu stihova, života novovaroškog poete, jedan novi prostor u koji će čitalac ući tiho, a izaći vrišteći...“

Vladimir Bjelanović je rođen 1981. godine i poeziju piše dugi niz godina. Jedan je od osnivača domaćeg književnog kluba „Danilo Kiš„ i teatra poezije „Marina Cvetajeva“. Pesme su mu objavljivane u brojnim književnim časopisima i zbornicima, a učesnik je i raznolikih poetskih konkursa. U svom pesničkom krčagu ima dela za četiri zbirke, koje, na žalost ljubitelja ove vrste umetnosti, nema ko da publikuje. Bjelanović je, inače, student grafičke tehnike i dizajna u Čačku, a pored poezije, u fokusu interesovanja su mu i slikarstvo, vajarstvo i lirska proza.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

kultura


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.