Propala skijaška sezona

danas.rs (R. Popović) 24. јануар 2014. године Туризам Спорт Коментари

Staza Briježđa Staza Briježđa (foto: D. Gagričić)

Temperature u plusu i jugozapadni vetar otopili su veštački sneg na ski-stazi Briježđa, koja se prostire od Cvijetnjaka niz Pucarevinu do magistralnog puta i samog centra grada. Zbog prolećnog vremena i neuobičajeno visokih temperatura za ovo doba godine, skijaška sezona, čije je otvaranje bilo planirano za 28. decembar, odložena je i sve su prilike propala, na veliko razočaranje ljubitelja skijanja iz ovog, ali i iz okolnih gradova.

Nezadovoljstvo ne kriju ni u ovdašnjoj gradskoj upravi i Turističko-sportskom centru „Zlatar“ koje gazduje skijalištem, jer su u vodu pali višenedeljni napori na veštačkom osnežavanju staze, duge 955 metara, uz koju je i zaobilazna u dužini od oko 1.200 metara. Ni snežna „artiljerija“ sačinjena od po tri topa i žirafe, ni tabač, u koje je opština, uz izgradnju akumulacionog bazena na vrhu Pucarevine, samo u poslednje dve godine investirala preko 30 miliona dinara, nisu bili dovoljni da gradsko skijalište napokon zablista u punom sjaju. Sistem za veštačko osnežavanje može, inače, da radi kad se temperatura spusti na najmanje tri stepena ispod nule, a maksimalni uslovi su na minus osam.

Izgradnja ski-staze sa četvorosednom žičarom, dugom 850 metara, sa kapacitetom od 1.200 smučara na sat, jedna je od najvećih uzdanica u razvoju posustalog turizma u zlatarskom kraju. U ovu investiciju je u prethodnih nekoliko godina investirano oko 2,3 miliona evra. Da li će sneg koji su meteorolozi najavili za ovaj vikend bar delimično popraviti stanje, tek ćemo videti.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

turizam sport


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.